Ja! Columns — 30 september 2012

Mijn tante Hennie zou iemand dood kunnen drukken. Dat doet ze niet, maar mocht er toch eens een agressieve motorclub achter je aan zitten, dan moet je gewoon doorsjezen naar haar huis. De bovenarmen die tante Hennie in haar gebloemde blouse herbergt, doen namelijk het meeste denken aan die van een ouwe Rotterdamse uitbener. Haar houdgreep is er eentje van Olympisch judoniveau. In de klasse 70+. Qua leeftijd dan.  

Door Marijke Roskam

Hoe ik weet dat ze zo sterk is? Tante Hennie houdt van knuffelen. Met ons, haar nep-kleinkinderen. Ze kon geen gezin stichten en heeft daarom een groot hart voor de kids van haar kennissen. Wij zijn haar Louis Vuitton tasjes, maar dan zonder merkje erin. Stevig klemt ze ons onder haar arm. Trots en vol liefde.

Laatst vond ik mijzelf weer terug tussen de schouder en grote oorbellen van tante Hennie, met een rood aangelopen hoofd en beneveld door Gloria Vanderbilt-parfum. Er was een neefje jarig en het gesprek ging over jaloezie. Of tante Hennie weleens jaloers was, zo vroeg een surrogaat-zwager.

- ,,Nooit”, antwoordde ze beslist. Ja, ze had graag een gezin gehad en gezien dat haar man nog leefde, maar het was volgens haar zo onzinnig om jaloers te zijn op anderen.

Beng! Tante Hennie gooide me in gedachten met een fikse armzwaai op de mat. Want had ik die week niet afgunstig naar een collega gekeken die een leuk project mocht gaan doen?

- ,,Nee, ik kijk liever naar wat ik heb”, vervolgde Tante Hennie. ,,Dat is al zoveel, als je het vergelijkt met andere mensen op deze wereld.”

Klabam! Met mijn ontevreden bakkes smakte ik voor de tweede keer op de grond. Baalde ik laatst nou zo enorm van het feit dat ik geen tuin heb?

- ,,Je bent immers een veel mooier en leuker mens als je elke dag geniet, ook van andere mensen om je heen.”

Bats! Met een laatste zwaai knuffelde mijn tante Hennie me de lucht door, waarna ik met doffe klap op mijn rug belandde. Zat ik laatst te mopperen dat ik amper tijd had om even bij die goede vriend langs te gaan?

Ze had donders gelijk. Tel je medailles, wees niet jaloers en heb je vrienden en familie lief. Anders stuur ik tante Hennie op je af.

Voor een cursus knuffelen, check deze video.

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio en Radio 2 – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!

 

 

 

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Boerentrien goes 010

Boerentrien goes 010

januari 14, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Geheim

Geheim

december 31, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>