Ja! Magazine — 22 augustus 2012

Een boekje voor het slapen gaan. Generaties zijn ermee opgegroeid. Maar in veel ‘taalarme’ gezinnen wordt amper nog voorgelezen. Van Dikkie Dik hebben sommigen nog nooit gehoord. Vrijwilligers van VoorleesExpress brengen hier verandering in. Een half jaar lang komen ze wekelijks bij kinderen op bezoek om op laagdrempelige, speelse wijze het leesplezier – en daarmee de taalontwikkeling – te vergroten.

De kleine Jue Jun is nooit een enorme boekenwurm geweest. Lezen vond hij maar niets. Vooral omdat hij er zo’n moeite mee heeft. Zijn ouders zijn Chinees. En hoewel ze het proberen, spreken ze thuis toch vaker hun moedertaal dan Nederlands. Mede daardoor heeft het ventje op school een taalachterstand opgelopen. Gemiddeld loopt hij een jaar achter op zijn klasgenootjes. Maar hij is druk bezig die achterstand in te halen.

Allemaal dankzij VoorleesExpress, een club vrijwilligers die kinderen met een taalachterstand thuis komt voorlezen. Een vaste voorlezer komt een half jaar lang iedere week bij een gezin langs om op laagdrempelige, speelse wijze het leesplezier – en daarmee de taalontwikkeling – te vergroten.

Jue Jun

De voorleesavondjes hebben Jue Jun veel goed gedaan. ,,Hij is nog steeds wat verlegen. Maar al veel minder dan eerst,” aldus Liliane. ,,Ook zijn woordenschat is toegenomen.” Moeder Danyu, lachend: ,,Soms vragen we hem nu om raad. Omdat hij meer woorden kent dan wij.” Nee, ideaal is dat niet, geeft ze toe. ,,Als mijn Nederlands beter was geweest, hadden we natuurlijk helemaal geen hulp nodig gehad.”

Bekijk hier de website van VoorleesExpress.

Contact VoorleesExpress Rotterdam: Henegouwerplein 16, 010 – 486 60 22

 

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>