Ja! Magazine — 02 oktober 2012

Emma at Work is een uitzendbureau voor jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Vanuit Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Rotterdam helpen consultants jongeren aan vakantie-, bij- en vaste banen, met als doel hen aan werkervaring te helpen. De rolstoelgebonden Mark Beijen is één van hen. Lichamelijk beperkt, maar verder een doodgewone twintiger. Ook hij wil werken, geld verdienen, sparen of het met vrienden uitgeven.

Mark Beijen (21) is klaar met mensen die hem vertellen wat hij allemaal niet kan doen. Al zijn hele leven lang is hij gewezen op zijn beperkingen. Omdat hij toevallig geboren is met een defect gen. Van alle duizenden genen die een mens een mens maken, werkt er eentje niet zoals zou moeten. Die erfelijke aandoening heeft hem opgezadeld met een complexe huidziekte, waarvan hij amper weet hij je het spelt: ichthyosis. De ziekte tast zijn huid aan, waardoor kloofjes en spleten ontstaan, zodat dikke schilfes te zien zijn die uiteindelijk los laten. En dat doet pijn, vooral onder zijn voeten. Vandaar dat hij grote delen van de week in een rolstoel zit. Lichamelijk beperkt, maar verder een doodgewone twintiger. Met dezelfde wensen en ambities als ieder ander. Ook Mark wil werken, geld verdienen, sparen of het met vrienden uitgeven.

Passende baan

Mark voelt zich momenteel beter dan ooit. Lichamelijk (medisch gaat het beter dan ooit), maar ook geestelijk. Hij heeft weer zin in de toekomst. En durft intussen verder dan een paar dagen vooruit te kijken. Zo hoopt hij komend schooljaar te beginnen met een hbo opleiding Bedrijfseconomie. Om in de tussentijd wat werkervaring op te doen, besloot hij op zoek te gaan naar een bijbaan. En zo kwam hij bij Emma at Work terecht, een non-profit uitzendbureau voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een chronische lichamelijke ziekte of beperking.

Lonneke Jansen (34) is consultant bij Emma at Work. Het duurde niet lang voordat Mark en zij elkaar door en door kenden. ,,Ons contact begon met een standaard intakegesprek. Anderhalf uur vroeg ik Mark naar zijn beperkingen, maar vooral naar wat hij wel kan. Daarna namen we afscheid, terwijl ik voor hem op zoek zou gaan naar een passende baan. Nog geen paar dagen later mailde hij me: heb je al wat gevonden! De week erop plofte weer een bericht in de mailbox. En de week daarop opnieuw, en opnieuw. Het was duidelijk dat hij snel werk wilde vinden”, lacht ze.

Mark koos uiteindelijk voor een baan bij A&F Uitzendgroep, een uitzendbureau voor de horeca. Hij werkt er nog maar kort, een paar weken nu, maar het bevalt hem er goed. ,,Er heerst een luchtige, maar professionele sfeer. En ik heb erg fijne collega’s die me direct op mijn gemak stelden. Ik voel me hier alles behalve een vreemde eend in de bijt.”

Bekijk hier de website van Emma at Work.

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>