Ja! Magazine — 31 juli 2012

Rene Froger is misschien wel de meest succesvolle zanger van Nederland. Als gezicht van ‘De Toppers’ trekt hij jaarlijks volle stadions, waar duizenden mensen genieten van zijn spectaculaire optredens. Maar Rene is niet alleen een gedreven zanger. Al jarenlang zet hij zich vrijwillig in voor Voedselbanken Nederland. Ja! interviewde de zanger. Onder zijn bijzondere band met Voedselbanken Nederland kwam ter sprake.

Waarom zet jij je met zoveel passie in voor Voedselbanken Nederland?
,,Je wordt ergens door geraakt. Ik geniet samen met mijn vrouw en kinderen van het goede leven. Maar wil tegelijk iets teruggeven aan mensen die het minder hebben. Toen ik in 2005 het tv-programma ‘De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken’ opnam voor RTL 4 ben ik me gaan verdiepen in armoede in Nederland. Dan zie je het enorme drama dat zich stilletjes achter vele huisdeuren afspeelt. Er is zoveel verbogen armoede. Daar schrok ik vreselijk van.

Er heerst een enorm taboe, terwijl er heel veel mensen zijn die zonder geld en eten zitten. Mensen durven hun problemen niet te delen met anderen, omdat ze zich schamen. Het is psychisch een flinke dreun om te vertellen dat je geen geld hebt voor boodschappen. Als je ziek bent, zijn er dokters die je helpen genezen. Maar bij armoede is dat totaal anders. Mensen durven er niet voor uit te komen. Daarbij raakt het overgrote deel van de mensen buiten hun schuld in de problemen. Bijvoorbeeld omdat ze werkten voor een bedrijf dat failliet is gegaan.”

Wat heeft je het meest aangegrepen in al die jaren dat je actief bent voor de Wat voor impact heeft het tv-programma op het hedendaagse leven van je gezin?
,,Heel veel impact. Ik ben vroeger opgegroeid in een middenstandsgezin. Hoewel we niet te klagen hadden, wist je dat er af en toe geen geld was. De zogenaamde onderkant van de schatkist was dan in zicht. Daar leer je mee leven. Mijn kinderen hebben het iets ruimer. Maar door de serie zijn we bewuster gaan leven.”

Je hebt zelf ook het een en ander voor je kiezen gekregen. Je vocht tegen kanker en je ouders overleden kort na elkaar. Wat hield je op de been?
,,Ik zal de begrafenis van mijn vader nooit vergeten. We voeren op een boot door de grachten van Amsterdam, met de kist van mijn vader achterop. We zaten met heel de familie samen aan boord. We spraken over de mooie momenten. En aan het einde van de dag lagen we helemaal dubbel van het lachen. We hielpen elkaar omhoog. Je moet altijd positief blijven. Je hebt er niets aan om geslagen in een hoekje te zitten en te wachten tot iemand je komt redden.”

Lees het gehele interview met Rene Froger in de vierde editie van Ja!

Klik hier voor de officiële website van René Froger.

Share

About Author

Ja!

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>