Ja! Online — 14 december 2012

Onlangs presenteerde schrijver Niels de Jong het jubileumboek ‘10 jaar voedselbank’. Hij begon drie jaar geleden met het opschrijven van verhalen van mensen die hij ontmoette bij een uitdeelpunt in Rotterdam-Noord. Inmiddels is het boek al bijna twee maanden op de markt en heeft Niels veel positieve reacties gehad.

 

Waarom heb je besloten om dit boek te maken?

,,Ik werk al vijf jaar bij de kerk De Samaritaan aan het Lisplein in Rotterdam-Noord. Elke vrijdag worden daar pakketten uitgedeeld. Sommige mensen liepen direct weg, maar er bleven veel mensen hangen om een praatje maken. Mensen vertelden dan hun levensverhaal. Ik was benieuwd en luisterde aandachtig. Op een gegeven moment heb ik besloten om die verhalen op te schrijven.”

Sommige levensverhalen zijn best heftig. Wilde iedereen meewerken?

,,Op voorhand dacht ik ook dat het lastig zou worden, maar er waren slechts een paar mensen die ‘nee’ zeiden. Een aantal mensen wilden wel anoniem blijven, dat was uiteraard geen probleem.”

Wat is de boodschap van het boek?

,,Door dit boek wil ik mensen die bij de voedselbank komen een stem geven. Steeds vaker ging het in de media over ‘de mensen van de voedselbank’. Maar het viel mij op dat de mensen over wie de media schreven nauwelijks een podium kregen om hún verhaal te doen. Ik wilde de verhalen vertellen achter de mensen die afhankelijk zijn van een voedselpakket.”

Welk verhaal heeft je het meest aangegrepen?

,,Dat is moeilijk. Veel levensverhalen hebben me geraakt. Ik heb een Surinaamse man geportretteerd die van kleins af aan behoorlijk veel tegenslag heeft gehad. Hij verloor onder meer zijn baan en raakte in een depressie. Hij werd verlaten door zijn vrouw, die met zijn kind terugging naar Suriname. Nu gaat het weer beter met hem. Hij hoopt op een dag ooit zijn zoon weer te zien. Ik vond het bijzonder om te zien hoe hij, ondanks alle tegenslag, de moed verzamelde om door te gaan. Hij bleef lichtpuntjes zien.”

Wat kost het boek?

,,Het boek is verkrijgbaar voor 10 euro. Daarvan gaat 7 euro direct naar de voedselbank.”

Klik hier om het boek te bemachtigen via internet.

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.