Ja! Columns — 23 september 2012

Welk verhaal vertel jij op je tachtigste verjaardag? Deze vraag dreunt door mijn hoofd op de maat van het liedje ‘Reckoning Song’ van Asaf Avidan. Gaat het over die ene liefde die je, ondanks alle twijfel, toch hebt nagejaagd? Het moment waarop je besloot een cursus te doen, waardoor je het plezier in je werk terugkreeg? Of, vertel je teleurgesteld over die gemiste kans? Datgene waar je altijd spijt van hebt gehad, omdat je het niet aandurfde?

Door Marijke Roskam

‘One day baby, we’ll be old, oh baby, we’ll be old. And think of all the stories that we could have told.’

Het refrein van dit nummer dendert door je hoofd. Het smijt al je onzekerheden en angsten in de Maas en maakt korte metten met twijfel. Wat ga je doen?

Mijn beste vriendin wist het wel. Ze verliet de man die haar verdrietig maakte. Ze gaf haar vaste baan als kantinemedewerker op en ging voor een bestaan als tekenlerares en kunstenaar. Als alleenstaande moeder, samen met haar dochtertje. De frituurpan in de kantine liet ze achter zich. Ze schildert nu naakte vrouwen op grote doeken. Onverstandig, vonden haar collega’s in de kantine.

Geweldig plan, zo bleek later. Swingend door haar atelier geeft ze cursussen waarmee ze anderen weer zelfvertrouwen geeft. Een vetpot? Nee, dat niet. Haar mooie kleren haalt ze bij de kringloop en met haar trouwe vrienden zoekt ze naar leuke meubels voor in haar huisje. Bij elke besteding denkt ze wel drie keer na! Maar ze is nu gelukkig en gebruikt haar talent. Ze ontmoet mensen en laat zich raken door alles wat maar een greintje schoonheid in zich heeft.

Net als de homoseksueel die nu te zien is in Boer Zoekt Vrouw. Hij doorbreekt een taboe onder toeziend oog van miljoenen tv-kijkers. Hij gaat op zoek gaan naar de kerel van zijn dromen. Vorige week zag ik hem zenuwachtig zijn eerste selectie van toekomstige partners maken. Wat me raakte was de zachte en kwetsbare gezichtsuitdrukking die alle mannen hadden. In elke blik zag je dat ze zoveel drempels hadden genomen om uiteindelijk zichzelf te kunnen zijn en niet te voldoen aan de gemiddelde mens. Ik vond ze stuk voor stuk donders mooi en inspirerend, hun lach was opgelucht en echt.

Wat ga jij doen? Denkend aan de verhalen die je kunt vertellen als je oud bent. En misschien nog wel belangrijker: geef anderen ook de ruimte om hun dromen te laten gebeuren. Dan kan het verrekte gezellig worden, op die verjaardagen van ons.

Asaf Avidan – One day / Reckoning Song (Wankelmut Remix)

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio en Radio 2 – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!
Marijke op Twitter / Marijke’s website

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Boerentrien goes 010

Boerentrien goes 010

januari 14, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Geheim

Geheim

december 31, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012

Share

About Author

Ja!

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>