Ja! Magazine — 20 augustus 2012

Vrijwilligers van Animal Life Foundation gaan elke week met hun huisdier op bezoek bij allerlei zorginstellingen. De honden, professionele knuffeldieren met een staart, worden ingezet om het leven van patiënten en ouderen wat op te fleuren. Ja! liep een ochtend met hen mee. ,,Wat heerlijk dat jullie er weer zijn!”

Voor de entree van de zorginstelling verzamelen zich steeds meer honden. Terwijl hun baasjes elkaar welkom heten, doen de honden hetzelfde. Kwispelend cirkelen de dieren om elkaar heen. ,,Een belangrijk moment”, zegt Claudia Blom (37), projectleider van Animal Life Foundation. ,,Het kalmeert de honden, zodat ze straks, wanneer we naar binnen gaan, alle aandacht hebben voor de ouderen die hen mogen aaien.”

Positieve invloed

,,Huisdieren hebben een positieve invloed op ons dagelijks leven”, legt Claudia het nut van deze bezoekjes uit. Een hond die kwispelend op je af komt, een kat die spinnend tegen je aan schurkt of de zachte vacht van een konijn op schoot; dieren brengen ons aan het lachen, geven ons een speciaal gevoel en laten ons geliefd voelen. Ongeacht je leeftijd. Of hoe ziek je bent.”

Twee uur en tientallen knuffels later loopt het bezoek ten einde. Groetend en kwispelend begeeft de club vrijwilligers zich richting de uitgang. Onderweg nemen ze regelmatig pauze om de bewoners nog een laatste aai te gunnen. Buiten, op de parkeerplaats, rolt een oude man in een rolstoel hen tegemoet. Zijn familie, die hem voortduwt, kijkt vertederd toe hoe hij beide handen op de kop van een hond legt. De lach die hij lacht maakt hem jonger dan zijn leeftijd. ,,Pa is al over de 100”, fluistert een dochter. ,,Maar kijk hem eens stralen! Alsof hij weer 16 is.”

Voor meer informatie kunt je terecht op de website van de stichting.

 

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>