Ja! Online — 04 december 2012

Sandra Zimmerman is al ruim twee jaar de trotse eigenaar van Kledingbank IJsselmonde. De 48-jarige Rotterdamse kampte ooit met schulden en belandde in de schuldhulpverlening. Drie jaar lang moest haar gezin de eindjes aan elkaar knopen. Geld voor kleding was er niet. Toen ze haar zaken weer op orde had, wilde ze iets terugdoen voor mensen met een kleine beurs. 

Sandra krijgt tranen in haar ogen als ze terugdenkt aan de tijd waarin ze nauwelijks kon rondkomen. ,,Mensen in mijn omgeving zagen dat ik het moeilijk had en gaven me tweedehands kleding. Ik zal nooit meer vergeten dat ik mijn zoontje een shirt gaf met lange mouwen. ‘Dankje mama’, zei hij vrolijk. ‘Nu kan ik tenminste buitenspelen zonder dat ik het koud heb’. Ongelofelijk. Ik voelde me schuldig ten opzichte van mijn kinderen. Zij waren de dupe van mijn situatie.”

Trots

Sandra is van origine Antilliaanse. In haar cultuur staat trotsheid hoog in het vaandel. ,,Ik had het moeilijk toen ik tweedehands kleding moest aannemen, maar ik had geen keuze. Het ging om mijn kinderen.” Door haar kledingbank probeert Sandra dit taboe te doorbreken in haar wijk IJsselmonde. ,,Er is hier veel armoede. Je ziet het om je heen. Bij onze kledingbank wordt het steeds drukker. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van een aantal enthousiaste vrijwilligers.”

De Rotterdamse wordt nog steeds geraakt door situaties van mensen die bij haar langskomen. ,,Vandaag kwam er een meisje binnen die dringend kleding nodig had. Wij hebben hier de regel dat het verplicht is om kleding te passen voor je het meeneemt naar huis. Ze aarzelde en durfde het kledinghokje niet in te stappen. Ik vroeg haar wat er aan de hand was. Na enige twijfel vertelde ze dat geen geld had voor ondergoed en ze daarom de kleding niet wilde passen. Dat raakt me diep, heel diep. Maar het geeft me ook de kracht om door te gaan. Ik wil mensen blijven helpen.”

Rechte rug

,,Ik ben hier nog lang niet klaar”, vertelt Sandra opgetogen. ,,In veel mensen die hier komen, herken ik mijn situatie van vroeger. Als je ze dan blij kunt maken met nieuwe kleding geeft dat veel voldoening. Mensen komen hier met gebogen hoofd naar binnen, maar zijn trots als ze hun nieuwe kleding aantrekken. Met een rechte rug stappen zelfverzekerd naar buiten.”

Kledingbank IJsselmonde is gevestigd aan de Sportsingel 62 in Rotterdam.

Openingstijden

Maandag          11.00 tot 15.00 uur

Dinsdag            11.00 tot 17.00 uur

Woensdag        gesloten

Donderdag       11.00 tot 17.00 uur

Vrijdag              11.00 tot 15.00 uur

 Zaterdag 8 december organiseert Kledingbank IJsselmonde een modeshow in winkelcentrum Keizerswaard. De show begint om 12.00 uur en is om 16.00 uur afgelopen. 

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.