Ja! Magazine — 16 juli 2012

Dik 25 jaar geleden studeerde Ako Taher klassieke piano in Irak. Als asielzoeker kwam hij naar Nederland. Gebroken, want hij was niet langer in staat muziek te horen. Na een moeilijke periode in Nederland, liet hij het verleden achter zich. Na lange tijd durfde Ako zijn oude droom weer op te pakken: concertpianist worden. Beginnend in een tweedehands warenhuis.

Zijn leven lang heeft Ako Taher niets anders gewild dan muziek maken. Zijn droom: optreden als concertpianist. Een wens die normaal allang was uitgekomen. Ako had de pech in Irak te zijn geboren, als zoon van één van de felste politieke tegenstanders van Saddam Hoessein. De dictator die zijn geboorteland jarenlang met ijzeren vuist regeerde. Als straf voor zijn openlijke kritiek verloor vader Taher zijn baan. Kort daarop ontving het gezin de eerste doodbedreiging. Uiteindelijk zat er niets anders op dan vluchten.

Intens verdriet
Al die jaren sinds zijn vlucht had Ako geen toets meer aangeraakt. ,,Het gevoel was weg. Ik had teveel nare herinneringen. Alleen al het luisteren naar klassieke muziek maakte me intens verdrietig.” Het baantje dat hem, in de grote stad waarin hij zijn eerste huurwoning kreeg, werd toegewezen, maakte hem ook niet vrolijker. De meesterpianist moest gaan bezemen.

Begin 2010 maakte ik een bewuste keuze: verder gaan met leven. Via een reïntegratieproject vond ik werk bij een tweedehands warenhuis. En wat denk je dat daar te koop stond”, lacht hij veelbetekenend. ,,Juist, een piano. Zo vals als wat, maar toch… Ik MOEST er gewoon op spelen.” Ako oefende dagelijks op het valse ding. Gratis miniconcertjes voor een publiek van kringloopwinkelbezoekers, tussen oude wasmachines en gebruikte meubels.

Optreden als pianist
Inmiddels oefent Ako thuis op zijn piano. Af en toe gunt hij zichzelf koffie en een sigaretje, maar het grootste deel van de dag traint hij zijn vingervlugheid op de toetsen van zijn kringlooppiano. ,,Een vleugel zou beter zijn, vollere klanken”, zegt hij, “ Maar zo’n ding kost, tweedehands, al gauw 5000 euro. Maar zelfs zonder sponsors hoop ik dit jaar mijn droom uit te laten komen: optreden als concertpianist!”

Bekijk hier een reportage van RTV Rijnmond over Ako Taher.

Share

About Author

Ja!

(0) Readers Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>