Ja! Online — 01 november 2012

,,Het was de reis van mijn leven”, vertelt Delano Cairo met een lach op zijn gezicht. Delano was één van de ruim twintig uitverkorenen die afgelopen week mee mocht op bedevaart naar Lourdes. Een initiatief van Rotterdamse instanties Stichting Mara, NAS en de Pauluskerk. De reis wordt jaarlijks georganiseerd voor mensen in kwetsbare posities en voor wie een sociaal isolement op de loer ligt.

Delano kampt al jarenlang met een verslaving. Via zijn dagopvang hoorde hij van de reis naar Lourdes. Hij twijfelde geen moment en schreef zich in. Vol passie vertelt hij over zijn eerste vakantie sinds twintig jaar. ,,De sfeer Lourdes is bijzonder. Je maakt daar heel makkelijk contact met wildvreemde mensen, ook al spreek je een andere taal. Iedereen accepteert elkaar. Vaak word ik door mijn verslaving met de nek aangekeken op straat. Maar in Lourdes voelde ik me weer even een echt mens.”

 Voldoening

Geestelijk verzorger Hermen van Dorp is organisator van de jaarlijkse reis naar het bedevaartsoord. Trots blikt hij samen met Delano terug op hun tijd in Zuid-Frankrijk. ,,Een aantal mensen uit de groep waren jarenlang, of zelfs nog nooit, in het buitenland geweest. Voor de reis kende niemand elkaar nog persoonlijk, maar tijdens de heenweg was de sfeer meteen goed. Het geeft een enorme voldoening om mensen tijdens de reis te zien opbloeien. Ik zal niet meer vergeten dat een groep Kaapverdiaanse vrouwen, die met ons mee waren, spontaan een lied begonnen te zingen. Ze voelden zich zo gelukkig. Het is bijzonder om te zien wat voor impact een andere omgeving op iemand kan hebben. Ze vertelden continue hoe blij ze waren.”

Hermen benadrukt dat de reis niet bedoelt is om de deelnemers te bekeren. ,,Lourdes is wonderlijke plek in de Pyreneeën en een warm bad vol met positieve energie. Een ultieme afleiding om dagelijkse zorgen even te vergeten. Daarnaast staat Lourdes symbool voor hoop. Die hoop geeft ze de kracht om, eenmaal terug in Nederland, vol frisse moed weer door te gaan met hun leven.”

Souvenir

Delano vertelt dat hij de reis naar het bedevaartsoord niet snel zag vergeten. ,,Ik had wel drie weken willen blijven. Uiteraard heb ik ook water meegenomen uit Lourdes”, zegt hij. ,,Voor mijn dochters, maar ook voor de zusters van de opvang die elke dag goed voor me zorgen. Ze hebben het meer dan verdiend.” Dat hij al zijn water al heeft uitgedeeld aan zijn omgeving is volgens Delano geen probleem. ,,Ik heb me al ingeschreven voor de trip van volgend jaar, dan neem ik een jerrycan mee”, besluit hij lachend.

 

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.