Ja! Columns — 31 december 2012
Marijke Roskam. Vindt zichzelf maandelijks half huilend terug in een grote parkeergarage waar ze haar auto niet meer kan vinden. Scheurt teennagels, in plaats van ze te knippen. Kijkt scheel als ze moe is. Vindt haar biologische vader een stomme man. Zingt het liefst mee met Beyoncé. Googled zichzelf weleens. Staat vaker dan eens rood.
Op feestjes stel ik mezelf weleens voor dat er boven al die mensen die wijn drinkend met elkaar staan te kletsen, een informatiewolk verschijnt met eerlijke teksten. Herman. Wordt gepest op zijn werk. Shanna. Kan haar kind niet goed opvoeden. Thomas. Krijgt ‘m niet altijd omhoog. Debby. Heeft enorme faalangst. Gerard. Heeft een enorme lening afgesloten, maar ook minder opdrachten als ondernemer.Zeg jij het eerlijk, als je een groot niet te vermijden probleem hebt? Het meisje dat ik onlangs op een feestje sprak niet. Totdat het gesprek toevallig kwam op post en welke stress post kan veroorzaken. Nietsvermoedend vroeg ik of zij dat ook weleens had en voordat ik het wist stond er een roodaangelopen huilende feestjurk voor mijn neus. “Ik heb ah-al stapels blauwe enveloppen en aanma-haningen ongeopend in mijn kast liggen. Ik ben niet goed in administratie-hie.”

Eerst vond ze het behoorlijk genant om snotterend boven de borrelhapjes te staan, maar toen we er wat langer over praatten luchtte het wel op. Ik zei dat ik ook weleens zo’n tijd heb gehad, maar een goedkope en toffe boekhouder heb gevonden. Dat het wel moed vereiste om die stapel enveloppen maar eens te openen, maar dat het uiteindelijk goed kwam. Ze haalde een glanzende mouw langs haar neus en knikte. Opgelucht, met het nummer van mijn boekhouder in haar tasje.

Iedereen heeft problemen die onoverkomelijk lijken. Praat erover, al was het alleen maar zodat we onszelf niet de enige voelen met ellende. Als je je overvolle emmer af en toe een beetje overgiet bij andere vrienden wordt het écht luchtiger en prettiger in je hoofd. Mocht je nog steeds denken dat je vreemde geheimen hebt, kijk dan even op de site van Post Secret. Daar zetten mensen hun verzwegen gedachten op een briefkaart.

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio en Radio 2 – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!.

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Boerentrien goes 010

Boerentrien goes 010

januari 14, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012
Blije eikel

Blije eikel

december 05, 2012

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.