Ja! Columns — 10 oktober 2012

Deze week stond ik voor een zaal vol vrouwen en één man. Ze hadden het over tieten. Borstvoeding, om iets specifieker te zijn. ,,Dat is veel gezonder dan flesjes met poeder”, zo zei de man. Hij was lactatiekundige en wilde met al die vrouwen nadenken over een manier om borstvoeding meer maatschappelijk geaccepteerd te krijgen. Een flashmob waarbij honderden moeders hun borsten zouden ontbloten en de baby op de tune van ‘No Milk Today’ zouden aanleggen bleek wel hilarisch maar weinig zinvol, dus zochten we naar andere manieren.

Door Marijke Roskam

Waar ik tijdens dat symposium veel meer van opkeek dan tepelkloven of gebroken nachten, was de opmerking van een kraamverzorgster. Volgens haar waren er heel veel moeders die zich – huilend en met een hormoonhuishouding zo chaotisch als mijn reguliere huishouding – ontzettend groot hielden zodra er vrienden beschuit kwamen eten. TRING. Weg totaalreptuur, voedingsproblemen en tranen. Hallo ideale kraamtijd.

Wacht even. Er komen dus vriénden op visite en dan moet je doen alsof het goed gaat? Vrienden zijn mensen die álles van je weten en nog steeds van je houden. Ook al je er ietsje minder florissant bij ligt dan de vrouw op de folder bij de huisarts.

Die dag daarna zat ik aan de keukentafel met twee vrienden. Ook wij hadden het over tieten. En seks. Relaties ook, en alles wat daar wel of niet gesmeerd aan loopt. Zo’n gesprek is een verbale minibevalling. Er wordt gezucht en gesteund. Het doet verrekte zeer om alles eruit te krijgen en halverwege vraagt iemand met een rood en betraand hoofd om een glas water. We willen diegene helpen en dat kan alleen door mee te zuchten en niks vreemd te vinden.

Het leven is soms, eh…Drie letters in schuttingtaal.Voor die wijsheid hoef je geen gynaecoloog te zijn. Relatieproblemen, geldzorgen, angsten, onzekerheden. Dat kan behoorlijk wat gebroken nachten opleveren. Wat je nodig hebt is een handjevol mensen bij wie je totaal jezelf kunt zijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Mijn ervaring is door eens vaker te vragen hoe het écht gaat, niets te veroordelen en alles te bespreken. Zodat anderen dat ook bij jou doen. Negen van de tien keer lig je samen in een scheur. Die ene keer dat dat alleen bij jou gebeurt, is dan ook iets wat je vrienden mogen weten.

De Britse comedy Little Britain heeft een bijzondere manier om borstvoeding meer op TV te krijgen. Check hier het fragment.

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio en Radio 2 – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Boerentrien goes 010

Boerentrien goes 010

januari 14, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Geheim

Geheim

december 31, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.