Ja! Columns — 23 november 2012

Met een klein maar fel klopje laat hij weten dat het serene deel van de zaterdagochtend bijna voorbij is. De deur kraakt en twee blote voeten zijn binnen no time van de koude vloer tussen vier volwassen benen onder de warme deken gefrommeld.

We zijn alledrie wakker, maar onderdeel van dit weekendritueel is nog even in het slaperige tussenland te blijven. Hij – autopyjama en Aap – in het midden van het bed op de linkerzijde, zijn papa – woeste haardos en onregelmatige snurk – op rechts.

Aan de andere kant lig ik, met mijn arm losjes over de bult van het dekbed. Daaronder ligt mijn relatiegeschenk, inmiddels honderduit te vertellen over voetbal en zijn computerspel. Een kind van zeven, de zoon van mijn vriend. Mij heeft ie ook maar cadeau gekregen. Vrolijk verpakt, leuk om mee te spelen, ze gaat een heel weekend mee en is ook prima om bovenop te klimmen bij stoeipartijen. Maar toch.

Opa’s die op 5 december aftershave krijgen zeggen altijd hetzelfde: ‘Die oude was net op, komt dat goed uit!’ Deze jongen van zeven heeft een lieve leuke mama, daar hoefde dus niet een nieuwe voor te komen.

Wat doe je als kind dan met zo’n extra opvoeder als cadeau? Dat bekijk je eens kritisch. Je test wat je ermee kunt, of het heel blijft en hoe anderen erop reageren.Soms ben je er blij mee,soms laat je het links liggen omdat je het niet nodig hebt om gelukkig te zijn.

Als je dat als volwassene snapt, komt het goed. Want ja, na bijna een jaar zijn we een beetje gewend aan elkaar. Tussen het aftasten en onzeker zijn, houden we watergevechten. We verzinnen fantasieliedjes, praten over serieuze kinderzaken en zijn we allebei fan van kokosbrood.

Een paar uren na het ochtendritueel loop ik met hem op mijn nek door de stad. Sinterklaas komt aan. Er zwaait een vlaggetje voor mijn ogen en zijn benen klemmen nog steviger zodra de eerste Zwarte Piet is gesignaleerd.

Beste Sint. Voor deze kleine held graag ‘scheenbeschermers en een Beyblade die het doet’…En voor mij? Een jaar geleden stond dit kind totaal niet op mijn verlanglijstje. Maar het is meer dan genoeg om de komende jaren blij mee te zijn. Hij heeft me ingepakt.

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio en Radio 2 – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!.

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Boerentrien goes 010

Boerentrien goes 010

januari 14, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Geheim

Geheim

december 31, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.