Ja! Online — 12 december 2012

Angela Vermeulen is trots aan het werk op het terrein van de stichting Voedseltuin Rotterdam. Sinds kort begeleidt ze een groep enthousiastelingen die groenten en fruit verbouwen. De oogst komt ten goede aan de voedselpakketten van Voedselbanken Nederland. Angela heeft bijzondere band met de tuin. ‘Door deze tuin ben ik opgebloeid.’

In de wintermaanden wordt er nauwelijks geoogst in de voedseltuin, maar dat betekent niet dat de werkzaamheden stilliggen. Er wordt elke dag hard gewerkt, zodat men in het volgend seizoen weer kan oogsten. Lopend met een kruiwagen gevuld vol aarde beweegt Angela over het terrein. ,,Van origine ben ik lerares. Ik werkte jarenlang in het basisonderwijs, maar door omstandigheden belandde in de WAO. Toen ik eenmaal was hersteld, heb ik jarenlang geprobeerd weer aan de bak te komen. Ik heb oneindig veel gesprekken gehad met potentiële werkgevers, maar het wilde niet lukken.”

Regen

Langzaam raakten de reserves van Angela op. Ze moest rondkomen van een paar euro per week. ,,Ik bleef zoeken naar structuur in mijn leven. Een baan was daarom essentieel. Ik wilde weer volwaardig deelnemen aan het ritme van de maatschappij.” Via haar buren hoorde Angela dat de stichting Voedseltuin Rotterdam zocht naar vrijwilligers. ,,Van kleins af aan was tuinbouw mijn passie. Dit was wat ik wilde. In eerste instantie was ik erg onzeker toen ik ging solliciteren, ook al ging het om een functie als vrijwilliger. Ik was zo vaak afgewezen na gesprekken met werkgevers, dat mijn zelfvertrouwen minimaal was. Maar gelukkig zette ik door. Met succes, een week later kon ik beginnen.”

,,Mijn eerste dag herinner ik me nog goed”, vertelt Angela met een stralende lach. ,,De regen viel met bakken uit de hemel. Daar stond ik dan, in de stromende regen. Ik was op mijn plek.” Er ging een jaar voorbij waarin Angela opbloeide. Ik voelde weer dat ik van waarde was. Dagelijks kon ik bezig zijn in de buitenlucht en zette ik me in voor het goede doel.” Samen met een andere vrijwilliger werd haar 3 maanden geleden gevraagd om de werkzaamheden in de tuin te coördineren. ,,Sindsdien heb ik weer een betaalde baan”, glimlacht Angela. ,,In sommige mensen die hier komen, herken ik mezelf. Ze komen zoekend binnen, maar na enige tijd bloeien ze op. Ze gaan het leven dan weer met energie tegemoet.”

Oase

,,Mijn toekomstdroom is dat Voedseltuin Rotterdam dit voorjaar een groen paradijs wordt. Ik hoop dat we weer veel groenten en fruit kunnen oogsten voor Voedselbanken Nederland. Dat mensen in de buurt tussen de middag hier hun botterhammetje komen eten. Ik wil dat iedereen die langsloopt geïnspireerd raakt door onze oase.”

 

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.