Ja! Online — 25 oktober 2012

De Resto’s Resto VanHarte zijn al jarenlang een begrip in Nederland. De restaurants worden grotendeels gerund door gepassioneerde vrijwilligers. Het doel is om mensen, ongeacht leeftijd en achtergrond, bij elkaar te brengen. Het aantal restaurants breidt zich als een olievlek uit over Nederland. In de vestigingen kunnen mensen voor zes of drie euro samen eten. Zo ook in Resto VanHarte Amersfoort.

Eén van de vaste gasten van het restaurant is de Angelique (46). ,,Ik kom hier elke week voor de gezelligheid. Er wordt hier heerlijk gekookt en je ontmoet mensen. ,,Ik heb een ernstige spierziekte. Mijn vriend kon moeilijk leven met mijn handicap. Na jarenlang liefdesgeluk hebben we onze relatie verbroken. Ik kamp met een versleten heup. Door mijn allergie voor chirurgisch staal is daar niets aan te doen. Een kunstheup is daardoor niet mogelijk. Sindsdien loop ik op krukken.Door mijn handicap ben ik bang om in een sociaal isolement terecht te komen. Op avonden als deze kom ik onder de mensen. Je maakt dingen mee die je weer met anderen kunt delen.”

Niet alleen

Dat doet ze onder andere met Dieneke (75). Zij is al 15 jaar vrijwilliger in Het Klokhuis, het buurthuis waar de diners worden georganiseerd. Sinds een jaar is ze er ook op maandag- en woensdagavond te vinden. Toen werd het Amersfoortse Resto VanHarte namelijk feestelijk geopend door prinses Maxima. Dieneke heeft nog geen avond gemist. ,,Mijn man Ben overleed twee jaar geleden. We waren 55 jaar samen. Ik ben hier vooral voor de gezelligheid, maar ook omdat ik niet alleen wil eten.”

Een paar tafeltjes verder kijkt de 48-jarige Bram met een brede glimlach naar zijn zoontje. Door de handicap van zijn kind is het voor Bram en zijn vrouw moeilijk om een restaurant te bezoeken. ,,In restaurants waar je komt met een gehandicapt kind kijken de mensen je raar aan. Toen mijn zoon zojuist per ongeluk een glaasje water omstootte keek er hier niemand vreemd op. We zijn vandaag voor het eerst en het voelt ontzettend goed. Eindelijk een plek waar we met ons gezin fijn uit kunnen gaan”, zegt Bram. Zijn glimlach verdwijnt de hele avond niet meer van zijn gezicht.

Voor meer informatie over Resto VanHarte kunt u terecht op de website. Hier kunt u onder meer terecht voor informatie over de website.

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.