Ja! Columns — 14 januari 2013

Waar zijn de obscure vreettentjes? De razende auto’s? De groepjes fluitende mannen? De graffitimuren? Dit lijkt in niets op de stad waar ik me op had voorbereid. Bestaat karma dan toch?

Deze maand ben ik verhuisd naar Rotterdam. Als ik dat thuis – in Friesland – vertel, kijken ze me met een mengeling van medelijden en verbazing aan. Die stinkstad waar het altijd druk is, alles ver weg lijkt en de mensen van die opgestroopte mouwen-taal uitslaan?

Daar ja. Daar woon ik. Met stikveel heimwee, maar wel gelukkig. Elke ochtend word ik namelijk wakker gekukeld door een haan, gebruiken zwanen onze sloot als landingsbaan en varen er tal van mooi gekleurde kano’s voor ons huis langs. De buren reageren vrolijk op mijn kennismakingskaart en in de trein naar station Noord praten mensen zelfs met elkaar. De winkels zijn altijd open en de cheesecake bij De Machinist is crimineel lekker.

Natuurlijk had ik de liefde van mijn leven niet hoeven nareizen. Veilig in mijn huis aan de rand van het bos kunnen blijven zitten. Minzaam kunnen blijven glimlachen als de filelezer zijn mantra van Rotterdam en de A13 afstak. Mijn vriend de Spartaan hoofdschuddend kunnen aanhoren als hij de charme probeerde uit te leggen van een vol Kasteel. En ik ben de Koningin, grapjas.

Maar ik ging, ik ga altijd. Ergens heen. Nieuwe verhalen en herinneringen maken. Soms een beetje voor iemand anders. Dat moet je niet teveel doen. Keuzes moeten van jezelf zijn, pas dan krijg je er lol in. Anders ga je klagen, afmeten en spijt hebben. Maar ga, in vredesnaam. Zeg eens wat vaker ja tegen avonturen. Knoop een gesprek aan, doe wat je eng maar leuk lijkt. Vind jezelf terug op een plek die je niet kende, verbaas je en glimlach naar een onbekende.

Met de daarvoor opgespaarde karmapunten vind je namelijk je ideale huis bij de natuur, kom je tijdens de eerste avond in je nieuwe stad de eerste Twitter-bekenden tegen in een restaurant en blijkt de Intercity rechtstreeks naar Leeuwarden te rijden! Verlangen naar een plek mag namelijk nog steeds. Heimwee hebben naar je avontuurlijke kant niet, daar moet je elke dag naar luisteren.

De soundtrack van dit avontuur was van Case Mayfield, het liedje Twitch. Je hartslag op standje avontuur en zin om je mouwen op te stropen. Ja toch, niet dan?

Radiomaker en interviewer Marijke Roskam krijgt een enorme grijns van oprechte mensen, mooie gesprekken, goeie grappen én lekkere koffie. Tijdens haar werk voor BNR Nieuwsradio  – maar ook als debatleider – wordt ze geraakt door mensen met een bijzonder verhaal. De meest inspirerende onmoetingen lees je terug in haar wekelijkse column voor Ja!.

Fit voor niks

Fit voor niks

januari 21, 2013
Maak je eigen wasmiddel!

Maak je eigen wasmiddel!

januari 14, 2013
Geheim

Geheim

december 31, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 30, 2012
Tijden veranderen

Tijden veranderen

december 22, 2012
Vind ik leuk!

Vind ik leuk!

december 20, 2012
Uitdaging Aanvaard!

Uitdaging Aanvaard!

december 14, 2012
Fit voor niks

Fit voor niks

december 11, 2012
Ontdek je plekje!

Ontdek je plekje!

december 07, 2012
Blije eikel

Blije eikel

december 05, 2012

Share

About Author

koen

(0) Readers Comments

Comments are closed.